Deras hem blir galleri för en dag

DSC_1212
 
På lördag har man möjlighet att besöka flera pop-up gallerier runt om i Åboland. I Pargas är Siv Fagerlund en av dem som ställer ut.
 
 
Siv Fagerlund har samlat på gamla föremål i över 50 år. Hon är uppvuxen i en butik och har alltid haft mycket saker omkring sig. Det antar hon att är orsaken till att hon gillar föremål så mycket. De behöver inte vara vackra, men de ska tala till henne. I hennes och maken Bjarne Fagerlunds hem på Lindvägen 40 finns hundratals olika föremål från gångna tider. Bland annat har de allmogeföremål av olika slag, tidningar från 1800-talets slut, vackert inbundna gamla böcker, sång- och nothäften, 300 minikatter och 250 små flaskor med etiketter på.
– Föremål från den tiden då allmogen var fattig fascinerar mig. Här på väggen hänger till exempel en väldigt gammal träskål. Man ser att den har varit i flitig användning för den är så nött i kanterna. Jag vet inte hur gammal den är men jag tror att den är från slutet av 1600-talet.
På väggarna hänger också många andra gamla saker, bland annat flera nycklar, ett kavelbräde, en hyvel från år 1775 som är från Bjarnes hemgård i Houtskär, en nött sko som har varit Sivs pappas när han var barn.
– Pappa kom från ett mycket fattigt hem. Han hade verkligen förmågan att vörda och uppskatta saker. En del av föremålen är från hans barndomshem i Houtskär. Pappa blev sedan sjökapten och hämtade mycket med sig hem från sina resor. En av min man Bjarnes favoriter är den här kistan av kamferträ som är från Singapore. Pappa hämtade hem den år 1954, den har otroligt vackra sniderier. På den finns bland annat en soluppgång, arbetande människor, ett djungellandskap och ett fartyg.
När Siv öppnar kistlocket sprider sig en doft av kamfer. Inuti finns gamla väskor av krokodilskinn. Fagerlunds har rest mycket under sitt liv och samlat på sig föremål från olika hål i världen. På en vägg hänger ett väldigt vacker träskåp som är gjort i Peru.
– Det här skåpet är ett indianarbete. Det är min 50-års gåva, vi köpte det i Stockholm. Jag såg det i en butik och det var inte till salu. Men jag vägrade lämna affären utan skåpet. Här hänger det nu på vår vägg och är så fint!
Det första gamla föremålet Siv köpte var en liten flaska som hade innehållit balsam. Det var år 1970 i Sverige. Efter det har det blivit cirka 250 flaskor till. På hennes hyllor står giftflaskor av olika slag, flaskor som innehållit magdroppar, stryknin, bläck, bittervatten och mycket mer.
– Jag är omåttligt stolt över mina flaskor. De har alla fina etiketter, sådana får man ju inte tag i så lätt nu längre. Varenda föremål jag har har en historia. Jag kommer ihåg varifrån jag har fått eller köpt det.
Paret Fagerlund har ett butiksmuseum på Björkö i Houtskär, det är öppet varje onsdag under sommaren. Sivs föräldrar ägde butiken och innan det ägdes den av hennes morfar Albert Blomqvist. I museet finns föremål som såldes i butiken på  40- och 50-talen men också äldre saker. Några av de gamla sakerna från Houtskär har de nu tagit till sitt hem på Lindvägen i Pargas så man får bekanta sig med det under utställningsdagen.
– Det är så roligt att samla. Bjarne tycker också att det är roligt, vi delar båda det här intresset för gamla, fina föremål. Vi lever med våra föremål, de finns här omkring oss hela tiden så vi kan titta på dem och beundra dem.
Marina Saanila