Showtime, hyvä yleisö!

Pulleat purjeet ja... Niin, purje. Show saa ensi-iltansa 14. tammikuuta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Pulleat purjeet ja… Niin, purje. Show saa ensi-iltansa 14. tammikuuta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kuukausien harjoitukset ja ohjelmanumeroiden – sketsien, laulujen ja musiikin hienosäätö muovautuvat lopulliseksi tuotteeksi. Kokoillan mittainen esitys paikallisin voimin. 140 minuuttia (tauko mukaan lukien) naurua, itkua, verta, hikeä ja kyyneleitä.

Ennen ensi-iltaa ovat muutamat mukana olevat (Emma Lindgård, Hanna Nyström ja Adrian Rantala) sekä projektivastaaava Oliwer Bäcklund kirjoittaneet kolumneja Paraisten Kuulutuksiin, mutta se ei kuulemma ollut yhtä jännittävää kuin eilinen ilta jolloin vanhemmat, ystävät ja muut kutsuvieraat saivat nähdä show´n ennakkonäytöksen.
Tämän vuoden show´ssa on mukana yhteensä 64 nuorta näyttämöllä ja kolme kulisseissa. Mukana on myös muutamia aikuisia avustajia.
Nuoria on kaikista kunnanosista Paraisilta, Nauvosta, Korppoosta ja Iniöstä (ja Kaarinasta) sekä Houtskarista lavastaja ja valosuunnittelija Vespa Laine.
Ohjaaja Riddo Ridberg saa lopultakin huokaista helpotuksesta – ainakin hieman – lievästi sanoen hektisen syksyn jälkeen, johon on sisältynyt Myrskyluodon Maija Turun Ruotsalaisessa Teatterissa ja showharjoitukset Paraisilla. ÅST:n Maijalla on nyt tauko maaliskuun alkuun asti.
Showssa on 20 laulu- ja tanssinumeron ja sketsien lisäksi kehyskertomus, joka voidaan nähdä eräänlaisena dokumenttina siitä miten Paraisilla toteutetaan nuorisoshow.
Asiaan kuuluu erityylisiä coverkappaleita eri kielillä ja eri vuosikymmeniltä. Mukana on myös yksi saksankielinen laulu. Ranskaakin kuullaan, luonnollisena selityksenä sille on se että mukana on tällä kertaa vaihto-oppilas Ranskasta.
– Tämä on show show´n tekemisestä. Osittain se on myös katsaus menneeseen, sanoo Ridberg.
Tämä on neljäs nuorisoshow, joka esitetään PUNTin kulttuurisalissa. Aikaisemmin esityksiä oli siellä missä sattui vapaata tilaa olemaan kuten esimerkiksi hotelli Kalkstrandin kokoustiloissa katutasossa.
– Se oli aika niukkaa ja kaikki mukana olleet toivat itse tavaroita kotoaan. Monen monta jatkojohtoa yhdistettiin ja katsomo rakennettiin puisista lastauslavoista. Ensimmäisessä show´ssa alaikäraja oli vuosikurssi kolme, joten nuorimmat osallistujat olivat kymmenvuotiaita vanhimpien ollessa 21-vuotiaita, kertoo Ridberg.
Seuraavassa show´ssa ikäraja oli jo kuten nytkin vuosikurssi seitsemän. Käytännössä ehtii osallistua kolmeen show´hun, koska ne järjestetään joka toinen vuosi.
Alexander Gröning. Kuva: Mikael Heinrichs.
Alexander Gröning. Kuva: Mikael Heinrichs.
17-vuotias Alexander Gröning opiskelee toista vuotta Paraisten ruotsinkielisessä lukiossa ja on kolmatta kertaa mukana Paraisten nuorisoshow´ssa. Tällä kertaa hän on lähinnä näyttelijä ja tanssija ja viihtyy näissä rooleissa oikein hyvin. Mutta rutiinista huolimatta hieman vatsanpohjassa kutkuttaa.
– Oikeastaan jännittää nyt enemmän kuin ensimmäisellä kerralla. Uskon myös että ennakkonäytös on jännittävämpi kuin itse ensi-ilta, hän sanoo.
Kulissien takana tunnelma on ollut vähintään yhtä hyvä kuin aikaisemmilla kerroilla kun hän on ollut mukana.
– Aikuiset ovat huolehtineet järjestyksestä ja vaikka välillä on ollut stressaavaa ovat he tehneet asioista hauskoja olematta liian tosissaan.
Mimi Sy. Kuva: Mikael Heinrichs.
Mimi Sy. Kuva: Mikael Heinrichs.
Viisitoistavuotias, Paraistenseudun koulua käyvä Mimi Sy on mukana nuorisoshow´ssa ensimmäistä kertaa. Hän ei alun perin edes ajatellut tulevansa mukaan.
– Aloin kuitenkin vähän katua että en ilmoittautunut mukaan ja onneksi kävi niin että tarvittiin pianistia, hän sanoo.
Tämä on ollut tähän asti opettavainen matka nuorelle, joka on opiskellut klassista pianoa lähes kymmenen vuoden ajan. Kevyempi musiikki tuli kuvaan runsas vuosi sitten.
– Show´ssa soitan kaikissa kappaleissa yhtä lukuunottamatta, kertoo musiikkia rakastava yhdeksäsluokkalainen.
Hän harjoittelee keskimäärin tunnin päivässä, mutta ei vielä tiedä liittyvätkö tulevaisuuden opinnot musiikkiin.
– Olen saanut harjoitusten aikana monta uutta ystävää. Mukana on yksi hyvä kaverini ja muutamia tunnen koulusta, mutta useimmat ovat uusia tuttavuuksia. Täällä on monta hyvää tyyppiä, kertoo Mimi.
Sitä saavatko kaupungin nuorisoshow´t jatkoa, ei kukaan vielä osaa sanoa tässä vaiheessa.
– Tämähän voi olla kaikkien aikojen viimeisin show, mutta otamme show´n kerrallaan, sanoo Riddo Ridberg.
Toivottavasti hän on väärässä.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
suomennos Leena Lehtonen


Show 8

  • Käsikirjoitus: Anders Helenius ym.
  • Ohjaus: Riddo Ridberg
  • Koreografia: Karin Eklund
  • Laulu- ja musiikkiharjoitus: Mats Prost, Riddo Ridberg
  • Lavastus, lavastus: Vespa Laine
  • Äänisuunnittelu: Marcus Nordvall
  • Vaatesuunnittelu ja valmistus: Sonja Dragon & Fashion Team
  • Markkinointiaineisto: Samuel Salminen, Oliwer Bäcklund, Lasse Andersson & Street Team
  • Tuottajat: Tom Grönroos, Fia Isaksson
  • Projektivastaavat: Samuel Salminen, Oliwer Bäcklund
  • Lavalla: 64 nuorta Paraisilta (ja Kaarinasta)

Lue myös: