Se, lyssna, upplev och delta

Solenergi driver ljudåtergivningen den 24 augusti. André Lindholm och Oliwer Bäcklund demonstrerar tekniken. Foto: Leena Lehtonen.
Solenergi driver ljudåtergivningen den 24 augusti. André Lindholm demonstrerar tekniken för Oliwer Bäcklund. Foto: Leena Lehtonen.
Det andra kulturparlamentet i Pargas arrangeras under tiden 24 augusti till 11 september.
– Konst och kultur är ingenting konstigt, skriver Jukka Aaltonen, teaterchef vid ÅST, i programbladet för höstens Kulturparlament i Pargas.
Kulturfestivalen som nu arrangeras för andra gången, inleds om en vecka. Då kan man delta i evenemanget Culture Recycled som försäljare av till exempel skivor, filmer, böcker och tavlor, som loppisfyndare eller som musiker och lyssnare. Temat är förnybar energi och elektroniken kommer att fungera med solenergi. Det är företaget AL-Tech som byggt solarvagnen som står för energitillförseln.

Konst och kultur är en del av vår vardag.

Kulturchef Fia Isaksson

Det blir mest akustisk musik även om de sex solpanelerna på 265 watt per styck kommer upp till en effekt 1,6 kilowatt.
Från och med onsdag kan man se konstinstallationen Nightflight i Centralparken. Installationen som är skapad av duon ”Elin & Keino” har som tema ljusföroreningar, stjärnhimlen och flyttfåglar.
I Centralparken kommer det under Kulturparlamentet att hända mycket från filmvisningar under tredagars Parkkino och motionsprojektet Go Pargas till Pride.
 Pargas Pride arrangeras nu för andra gången och det inleds med öppningstal vid Brankis. Sedan går paraden till Centralparken där det blir bland annat picknick, musik och alla får vara med och göra ett konstverk, berättar Carolina Wikman som var en av initiativtagarna till första Pargas Pride i fjol.

Festivalarrangörer. Bakom fr.v. Henrik Grönroos, Janne Lindgård, André Lindholm, Samuel Salminen, Oliwer Bäcklund och Riddo Ridberg, framför fr.v. Carolina Wikman, Amanda Fagerström, Inari Vilminko, Fia Isaksson och Anders Helenius. Foto: Leena Lehtonen.
Festivalarrangörer. Bakom fr.v. Henrik Grönroos, Janne Lindgård, André Lindholm, Samuel Salminen, Oliwer Bäcklund och Riddo Ridberg, framför fr.v. Carolina Wikman, Amanda Fagerström, Inari Vilminko, Fia Isaksson och Anders Helenius. Foto: Leena Lehtonen.
Torsdagen den 25 augusti uppmärksammas den internationella Hundens dag tillsammans med föreningen Par-Hau. Alla hundägare uppmanas att med sina hundar tåga till Centralparken och demonstrera för hundarnas rättigheter. I stadshuset blir det samma dag en föreläsning med Tanja Karpela. Ämnet är ”Mot en lättare vardag med hunden”.
Den sista lördagen i augusti firas forneldarnas natt och i år lyfter man fram Nagu där man firar en glad familjefest under forneldarnas natt för tolfte gången. Vid festen uppträder bland annat Sås och Kopp samt unga lokala artister.
Plock ur arkivet blir det den 1 september i Piug. Det är non-stop från ParTV:s arkiv som har digitaliserats under året. Veckoslutet 2-4 september bjuder på stand-up både på svenska och finska samt ett återbesök till Gamla Malmen. Det sistnämnda presenterar teaterpjäser med lokal anknytning som har visats under sommarevenemanget Gamla Malmen kallar. Av dessa sex pjäser som är skrivna av Henrik Grönroos kommer två att presenteras som läsning, en har filmatiserats och tre spelas traditionellt. Spelplatsen är Pargas hembygdsmuseum.
Teaterboulage som fyller 20 år nästa år, presenterar tre gästspel. I befolkningsskyddet ”Grottan” arrangeras Ambient Evening som denna gång gästas av Jari Suominen. Han spelar med Finlands första digitala synt DIMI som han har renoverat. Man kan se även en utställning om Erkki Kurenniemi och DIMI-instrumenten.
Under Kulturparlamentet startat även kampanjen ”Åldringar i rörelse”, det blir kickoff för Go Pargas-motionsprojektet och mycket mycket annat.
Den 17 september uppträder Robin Pahlman och Dimma i Piug. Pargasbördiga Pahlman är numera bosatt i USA. Hans nya soloskiva ”Temporary Everything” släpptes i mars i år.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi

Korrigerat felaktiga datum