Sommarfunderingar

Harry Bondas.
Harry Bondas.
När vi första gången i maj öppnade dörren till växthuset möttes vi av vår stora snok, som synbarligen trivdes i växthusvärmen. I år har vi inte några gurkor, utan enbart tomater, paprika och chili. I fjol slog vår gurkskörd fel, medan skördarna under tidigare somrar varit på tok för stora.
Sommaren har hittills varit fin i Pargas. Även om ostadigare väder har utlovats, tror och hoppas jag att augustimånad blir bra.
Vanligtvis har ju somrarna lidit av nyhetstorka. Någon gång har till och med lejon setts i Ruokolax, nära den ryska gränsen. Denna sommar har nyheterna tyvärr dominerats av terroristattacker på olika håll i Europa. Flyktingfrågan, kriget i Syrien, Brexit och presidentvalet i USA oroar hela världen.
Huvudintresset kommer ändå under augustimånad att riktas mot OS i Rio de Janeiro. De olympiska spelen har föregåtts främst av tråkiga avslöjanden om doping och varningar för zikavirus. Trots detta kommer jag som gammal bänkidrottare att med spänning följa med de olympiska spelen, liksom säkert många andra med mig.
Sedan några ord om följetongen social- och hälsovårdsreformen. Lagutkasten för sotereformen offentliggjordes i slutet av juni. Reformen kommer att beröra ett tjugotal lagar och lagutkasten omfattar hela 600 sidor. Lagförslagen går på remiss i höst och kommer att behandlas i Riksdagen vid jultiden. Avsikten är fortfarande att de nya landskapen tar över ansvaret för social- och hälsovården den 1 januari 2019. Det första valet av ledamöter till landskapsfullmäktige hålls i samband med presidentvalet i februari 2018.

Den centrala frågan är fortfarande, om vi i Finland behöver tre förvaltnings-nivåer, nämligen stat, landskap och kommun.

De frågor som vållat mest huvudbry är valfriheten och bolagiseringen av social- och hälsovården. Valfriheten och bolagiseringen är tydligen priset för en politisk kompromiss, som innebär att centern får sina 18 landskap och samlingspartiet sin valfrihetsmodell.
Sotereformen med landskap påminner mycket om den svenska modellen, dock med den skillnaden att landstingen i Sverige grundades år 1862, medan landskapen i Finland kommer att grundas år 2019.
Den centrala frågan är fortfarande, om vi i Finland behöver tre förvaltningsnivåer, nämligen stat, landskap och kommun. Det är också oklart hur valfriheten och bolagiseringen skall förverkligas. Många av de övriga frågorna är ännu öppna, men trots det kommer sotereformen att börja förverkligas enligt planerna. Såväl politiker som medborgare har tröttnat på den ständiga diskussionen om sotereformen och därför måste en punkt sättas. När det gäller valfriheten och bolagiseringen anser jag att man bör skynda långsamt.
Nog om sotereformen för den här gången. Ha en bra fortsatt sommar.
Harry Bondas
kommunalråd